Dostosuj swoje treści

Moje dziecko w:
miesiącu życia
 

Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią i sztucznie

Zastanawiam się, co wnoszą produkty zbożowe do diety niemowlaka. Wydaje mi się, że są ważne, bo dzięki nim moje dziecko szybciej rośnie. Czy to prawda, że pomagają mu również w usypianiu, a w dużych ilościach mogą być przyczyną nadwagi?

Zmieniajcie często smaki produktów zbożowych.
Pojawienie się w diecie dziecka nowych produktów jest dla niego wielkim odkryciem. Dowiaduje się wówczas, że istnieją inne smaki, niż smak mleka! Jeśli już podawaliście dziecku różne produkty zbożowe, to spróbujcie ich w wersji owocowej, a nawet warzywnej. Dziecko od razu pokaże wam, co mu smakuje, a co nie! Pamiętajcie jednak o tym, żeby wprowadzać jeden smak na raz. W ten sposób maluch rozwija zmysł smaku.

Warto wiedzieć:

  • Począwszy od 5 miesiąca życia, produkty zbożowe pełnią ważną rolę w diecie dziecka pozwalają też lepiej zaplanować posiłki (dziecko nie jest już tak głodne). Dzięki temu dojdziecie do momentu, w którym dziecko będzie jadło 5 posiłków dziennie.
  • Jeśli do „nocnej” butelki dorzucimy dodatkowo kilka łyżek kaszki, to może się to okazać się bardzo pomocne w spokojnym śnie maluszka. Chodzi tu głównie o dzieci „łakomczuchy”, które w nocy budzi głód.
  • Jeśli maluch zaczyna siadać, raczkować, podnosi się i chce chodzić, to produkty zbożowe dodadzą mu energii dzięki zawartości węglowodanów. Proporcjonalnie do swojej wagi i wzrostu, maluszek potrzebuje prawie 3 razy więcej energii niż dorosły. Począwszy od 4. miesiąca życia, 50%, a nawet 55% jego dziennego zapotrzebowania na energię powinno być dostarczane przez węglowodany, najlepiej złożone, obecne w produktach zbożowych.

A co z produktami zawierającymi gluten?

Musisz wiedzieć, że gluten to białko, które występuje w nasionach zbóż takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. Jest on także przyczyną poważnej choroby zwanej celiakią (nietolerancja glutenu), która dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Należy też przestrzegać zasady: zero produktów zbożowych przed 6. miesiącem życia, a nawet później, jeśli w rodzinie występuje nietolerancja glutenu lub alergie pokarmowe. W ten sposób nie podrażnimy jelit malucha i zmniejszamy ryzyko wystąpienia celiakii.
Wskazówka: - produkty wyłącznie bezglutenowe i bez dodanych cukrów wprowadźcie w odpowiedzi na zwiększony apetyt dziecka.

Pobierz schemat wprowadzania glutenu

Dołącz do programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Praktyczne porady i narzędzia

Materiały do pobrania

Przepisy

Dołącz do programu

Poznaj wszystkie korzyści z bycia w programie

  • Uzupełnij dane w „Mój kącik” by w pełni korzystać z programu
  • Praktyczne narzędzia pomocne w przygotowaniach do narodzin dziecka
  • Przepisy dla kobiet w ciąży

Więcej…