Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Szkoła żywienia dla mamy i dziecka - udostępnij
X
Zywienie dziecka w wieku 12-24 miesięcy
Naucz się

Żywienie dziecka w wieku 12-24 miesięcy

Jak zapewne wiesz, dzieci w tym wieku są niesamowicie aktywne i pełne energii! Każdy kęs spożywanych posiłków i przekąsek powinien być pełen substancji odżywczych.

Aby zapewnić dzieciom wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują aby rosnąć i rozwijać się, posiłki powinny dostarczać kluczowe substancje w małych porcjach i być podawane często – zazwyczaj trzy zbilansowane posiłki oraz dwie do trzech pożywnych przekąsek w ciągu dnia.

Każdego dnia Twoje roczne dziecko potrzebuje żywności z każdej grupy pokarmów. Poniżej znajdziesz sugerowane porcje dla każdej grupy.

Grupy pokarmów

Dzienne spożycie

Przykładowe wielkości porcji

Nabiał

470ml

120-240ml

Ziarna i płatki

28g ziarno

Odpowiedniki (Przynajmniej ½ porcji ziaren powinna być pełnoziarnista)

Następujące porcje odpowiadają 14g ziarna:

½ kromki pełnoziarnistego chleba

¼ bajgla z pełnej pszenicy

1 naleśnik

¼ kubka ugotowanego makaronu

¼ kubka kleiku

Następujące produkty odpowiadają około 7g porcji:

2 herbatniki w kształcie zwierząt

¼ kubka prażonych płatków owsianych

Warzywa

170ml

60ml przecieru z warzyw,

lub roztartych warzyw,

lub ugotowane na miękko, posiekane i obrane warzywa

Owoce

170ml

60ml przecieru z owoców,

lub roztartych owoców lub miękkie, posiekane, obrane owoce

Mięso/fasola

43g

3 łyżki stołowe łatwego do przeżucia, dokładnie ugotowanego mięsa lub drobiu LUB jajecznica z 1 jaja

*Zapotrzebowanie Twojego dziecka może być większe lub mniejsze niż podane wartości; zawsze kieruj się oznakami głodu lub sytości dziecka

Połóż zdrowy fundament

Poniższe wskazówki pomogą Ci wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe, które zostaną z nim do końca życia:

  1. Mądrze wybieraj pokarm. Podczas okresu przechodzenia od mleka matki lub modyfikowanego do pokarmów stałych, częstym zjawiskiem jest niedobór przyjmowanego pożywienia. Sponsorowane przez Nestle Badanie Odżywiania Niemowląt z 2008 roku wykazało, że w danym okresie dzieci nie jedzą wystarczającej ilości owoców i warzyw, a także nie otrzymują zalecanej dawki potasu i błonnika. Co więcej, ponad połowa dzieci nie spożywa wystarczającej ilości witaminy E w przyjmowanym pokarmie.

Dlatego bardzo ważne jest aby podawać dziecku różne owoce, warzywa, pełne ziarna, chude mięso oraz nabiał, a także tłuszcze roślinne zawierające Omega-3, na przykład olej rzepakowy lub sojowy.

  1. Mieszaj i łącz. Zrównoważona dieta zależy od różnorodności pokarmów z wszystkich grup podawanych codziennie – pełne ziarna, owoce, warzywa, mięso, fasola i nabiał. Upewnij się że częścią diety są również pokarmy zawierające składniki, których może brakować Twojemu dziecku: żelazo, cynk, potas, witamina E oraz błonnik.
  2. Podawaj owoce i warzywa we wszystkich kolorach tęczy. Różnorodność kolorowych pokarmów rozwija smaki twojego dziecka oraz stanowi źródło całej gamy substancji odżywczych. Podawanie nowych pokarmów w towarzystwie tych ulubionych może zachęcić dziecko do ich spożywania. Na przykład, jeśli lubi kukurydzę, spróbuj dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
  3. Pozwól decydować dziecku o ilości spożywanego pokarmu. Naucz dziecko szacunku do własnego apetytu pozwalając mu decydować co jeść i w jakich ilościach. Jeśli jest głodne, niech je obficie. Jeśli jest najedzone, pozwól mu przestać.
  4. Mądrze planuj przekąski. Podawaj trzy małe posiłki i dwie do trzech przekąsek dziennie.  Niektóre dzieci czerpią 25% kalorii z przekąsek, a więc upewnij się że produkty które wybierasz maja odpowiednią wartość odżywczą. Unikaj wysokokalorycznych pokarmów o niskiej zawartości substancji odżywczych, takich jak chipsy, ciasteczka i słodzone napoje.
  5. Odpowiedzialnie dobieraj napoje. Napoje są ważne dla nawadniania, ale zbyt wielka ich ilość może sprawić, że dziecko będzie zbyt pełne by jeść. Wybieraj mleko, 100% soki lub wodę. Ogranicz mleko do 2 kubeczków dziennie. Podawaj sok tylko w kubeczku, nigdy w butelce i ogranicz ilość do 120ml dziennie. Resztę płynów powinna stanowić woda.
  6. Podawaj zdrowe tłuszcze. Małe dzieci potrzebują kalorii pochodzących z tłuszczy, które konieczne są dla wzrostu oraz rozwoju mózgu. Wprowadź do diety zdrowe źródła głównie nienasyconych tłuszczy takie jak: tłuste ryby, awokado, pokarmy przyrządzone z olejami roślinnymi.
  7. Wybieraj pokarmy o niższej zawartości sodu. Nawet jeśli sądzisz że jedzenie jest zbyt mdłe w smaku, pamiętaj że twoje dziecko nie potrzebuje tyle soli co ty. Po wprowadzeniu do diety sód staje się preferowanym smakiem.

Uzupełnianie niedoborów w diecie dziecka

Aby lepiej zrozumieć nawyki żywieniowe oraz spożycie składników odżywczych u dzieci, Nestle sponsorowało Badanie Odżywiania Niemowląt  (FITS) 2008. Wiedząc co naprawdę jedzą dzieci, możemy lepiej sterować ich wyborami dotyczącymi pokarmu.

Oto kilka powszechnie występujących niedoborów.

Owoce i warzywa zawierają kluczowe witaminy, minerały i błonnik. Dieta obfitująca w owoce i warzywa jest ważna dla zdrowego wzrostu i rozwoju.

Badanie Nestle FITS wykazało, że 25% dzieci w wieku 12-24 miesięcy nie spożywa ani jednej osobnej porcji owoców, a 30% nie spożywa ani jednej osobnej porcji warzyw.

Jak uzupełnić niedobór: Codziennie podawaj dziecku 225g owoców oraz 275g warzyw. Porcje owoców i warzyw mogą być przygotowywane z produktów świeżych, mrożonych, lub przetartych z puszek. Powinny być pokrojone na małe, łatwe do zjedzenia kawałki. Pamiętaj że wciąż możesz podawać przeciery z ulubionymi pokarmami dziecka, aby je urozmaicić.

Płatki zbożowe. Według Nestle FITS 2008, około 60% dzieci w wieku 12-18 miesięcy spożywa w ciągu dnia niepełnoziarniste płatki dla dorosłych. Jednakże przejście na pokarmy dla dorosłych nie jest najlepszym rozwiązaniem dla dziecka. Płatki te nie są tak bogate w żelazo jak dziecięce i mogą mieć wysoką zawartość cukru.

Jak uzupełnić niedobór: Kontynuuj podawanie dziecku bogatych w żelazo płatków i pamiętaj że można je podawać o dowolnej porze dnia!

Słodzone napoje i desery. W diecie dziecka nie ma zbyt wiele miejsca na pokarmy, które dostarczają kalorie, ale niezbyt wiele składników odżywczych. Badanie Nestle FITS 2008 wykazało, że ponad 70% dzieci spożywało jakiś rodzaj słodyczy, deseru lub słodzonego napoju danego dnia. Pokarmy te są bardzo kaloryczne w porównaniu do mikroskładników odżywczych jakie zawierają i mogą wyprzeć bardziej wartościowe pokarmy z diety dziecka.

Jak uzupełnić niedobór: Zamiast słodyczy podawaj dziecku bardziej pożywne alternatywy takie jak owoce, jogurt, płatki oraz pełnoziarniste przekąski.

Błonnik odgrywa dużą rolę w zdrowym trawieniu. Jednakże badanie Nestle FITS 2008 wykazało, że danego dnia praktycznie żadne dziecko nie przyjęło rekomendowanej dziennej dawki 19 gram błonnika.

Jak uzupełnić niedobór: Codziennie podawaj dziecku pokarmy pełnoziarniste oraz świeże, mrożone, przetarte lub konserwowe owoce i warzywa, których rozmiar i tekstura są odpowiednie dla Twojego dziecka.

Witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki ciała przed uszkodzeniami. Według badania Nestle FITS 2008 około 50% dzieci w wieku 1 roku nie otrzymuje rekomendowanej dawki witaminy E w podawanym pożywieniu.

Jak uzupełnić niedobór: Pokarmy zawierające witaminę E to oleje roślinne (rzepakowy, kukurydziany, sojowy), awokado, produkty pełnoziarniste oraz zielone rośliny liściaste (szpinak, brokuły).

Potas jest minerałem który wspomaga prawidłowe działanie mięśni. Według badania Nestle FITS 2008 praktycznie żadne dziecko nie przyjęło rekomendowanej dawki potasu.

Jak uzupełnić niedobór: Potas można znaleźć w wielu pokarmach, na przykład w ziemniakach, batatach, awokado, szpinaku, jogurcie, bananach oraz cytrusach.

Zdrowe tłuszcze wspomagają wzrost oraz rozwój mózgu. Tłuszcz wspomaga również proces przyswajania witamin A, D, E oraz K. Badanie Nestle FITS 2008 wykazało, że około 23% dzieci nie spożywa rekomendowanej ilości tłuszczy. Około 30-40% kalorii w diecie dziecka powinno pochodzić z tłuszczy, najlepiej mono lub wielonienasyconych, które można znaleźć w rybach, awokado, pokarmach przyrządzonych z wykorzystaniem olei roślinnych, takich jak rzepakowy lub sojowy. Te zdrowe tłuszcze powinny zastąpić tłuszcze nasycone, które występują w wysokotłuszczowych produktach mlecznych takich jak masło, ser oraz tłustych mięsach, na przykład hot dogach, bekonie i kiełbasach.

Jak uzupełnić niedobór: Spróbuj przygotowywać posiłki korzystając z tłuszczy takich jak olej sojowy lub rzepakowy, które zawierają również Omega-3 i kwas alfa-linolenowy. Możesz również stosować dodatki takie jak majonez lub sosy do sałatek przyrządzone z tych olejów. Pamiętaj aby ograniczyć pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych oraz trans.