Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Szkoła żywienia dla mamy i dziecka - udostępnij
X
Karmienie piersią
Naucz się

Karmienie piersią

Podstawowe zrozumienie kwestii dotyczących mleka, karmienia piersią oraz dzieci karmionych mlekiem matki pomoże Ci cieszyć się każdą chwilą spędzoną na karmieniu i pielęgnowaniu dziecka.

Zmiany w mleku matki

Siara, zwana również pierwszym mlekiem, daje wiele korzyści, których często nie jesteśmy świadomi. Pierwsze krople siary pobudzają rozwój silnego układu odpornościowego u dziecka. Każde karmienie w ciągu kolejnych 3 do 5 dni obfituje w białka, witaminy, prebiotyki oraz specjalne kwasy tłuszczowe odpowiednio dopasowane do potrzeb noworodka. Siara jest żółtawa bądź kremowa i gęstsza niż „następne mleko”.

Siara zmienia się w mleko przejściowe, które produkowane jest przez około 2 tygodnie. Zawiera ono więcej kalorii, tłuszczu oraz witamin aby zaspokoić zmieniające się potrzeby żywieniowe dziecka.

Mleko dojrzałe jest ostatnim, „bieżącym” mlekiem, którym karmić będziesz swoje dziecko. Zawiera więcej wody aby lepiej nawadniać oraz odpowiednio zbalansowaną mieszankę białka, tłuszczy i węglowodanów potrzebnych do wzrostu dziecka. Ilość mleka produkowanego w każdej piersi różni się, a zawartość składników odżywczych dostosowuje się do potrzeb dziecka.

Kilka uwag o białku

Białko jest szczególnie ważne dla Twojego dziecka. Potrzebuje ono aminokwasów, które można znaleźć w białku, aby rosnąć, rozwijać się i być zdrowym. W rzeczywistości, białko jest jednym z najobfitszych składników ciała dziecka. Potrzebne jest zdrowemu układowi odpornościowemu, a także rosnącym mięśniom, mózgowi i innym organom. Specjaliści zgadzają się, że białko jest szczególnie ważne dla długoterminowego zdrowego wzrostu i rozwoju Twojego dziecka. Na szczęście, mleko matki jest stworzone właśnie po to, aby dostarczyć odpowiednią kombinację białek twojemu maluchowi.

Wskazówki dotyczące pozycji

Wcześniejsze zaplanowanie kilku wygodnych pozycji sprawi, że karmienie piersią będzie przyjemniejszym doświadczeniem dla Was obojga.

  • Bycie lewo lub prawo ręcznym może mieć znaczenie przy wyborze pozycji karmienia oraz sposobu trzymania dziecka przy piersi. Może to oznaczać potrzebę stosowania różnych sposobów trzymania w zależności od wyboru ręki podtrzymującej dziecko. Trzymanie niemowlaka jedną ręką może być męczące, więc warto mieć w pogotowiu drugą ulubioną pozycję, do której można przejść w razie potrzeby.
  • Usiądź wygodnie lub połóż się zanim przystawisz dziecko. Pozwoli to zacząć karmienie bez chwili zwłoki i niewygodnego zmieniania pozycji.
  • Główka dziecka nie powinna być zbytnio pochylona do przodu lub odchylona do tyłu, gdyż utrudnia to przełykanie.
  • Przygotuj dziecko do karmienia kiedy dostrzeżesz pierwsze oznaki głodu. Gdy jest gotowe na posiłek jest czujne, spokojne i mlaska. Nie czekaj aż zacznie grymasić lub płakać.

Kobiece mleko występuje w trzech różnych odmianach i każda z nich zapewnia dziecku wszystkie składniki odżywcze wtedy, gdy ich potrzebuje.

Odbijanie po karmieniu

Chociaż piersi nie mają w sobie powietrza, Twoje dziecko może połknąć powietrze podczas przystawiania lub odstawiania od piersi, lub gdy płacze.

  • Pozwól dziecku ssać dopóki samo nie puści piersi i wykorzystaj tę okazję, aby sprawdzić czy jest gotowe by beknąć.
  • Ważne jest aby dać dziecku okazję do odbicia, ale nie martw się jeśli mu się to nie uda. Dzieci karmione piersią połykają mniej powietrza, więc zazwyczaj rzadziej im się odbija.

Liczenie brudnych pieluch

Mleko matki posiada naturalne właściwości, które pomagają regularnie oddawać stolec oraz wydalić smółkę, pierwszy stolec, którego składniki dziecko połknęło w czasie ciąży.

  • W ciągu pierwszych 48 godzin typowy stolec jest czarny i smolisty. Zazwyczaj występuje jedna kupka w ciągu pierwszych 24 godzin, a następnie dwie kolejnego dnia.
  • Od trzeciego dnia spodziewaj się trzech lub więcej zabrudzonych pieluch każdego dnia.
  • Trzy lub więcej brudno żółte kupki każdego dnia przez pierwsze cztery do sześciu tygodni to oznaka prawidłowo karmionego piersią dziecka.

Karmienie piersią skóra do skóry

Karmienie skóra do skóry, zwane także „kangurowaniem”, jest powszechnie uznawane za przynoszące korzyści matce oraz dziecku. Spójrzmy na pozytywne aspekty karmienia skóra do skóry.

  • Pomaga ustabilizować tętno oraz temperaturę ciała dziecka.
  • Poprawia sposób oddychania dziecka
  • Wydłuża czas głębokiego snu dziecka, co sprawia że jest lepiej wypoczęte i przygotowane do karmienia
  • Obniża Twój poziom stresu oraz wywiera efekt uspokajający na was oboje
  • Zwiększa Twój zapas mleka.

Jak rozpoznać czy twoje dziecko jest prawidłowo karmione?

Niemożność zmierzenia ilości pokarmu przyjmowanego przez Twoje dziecko może budzić niepokój. Oto kilka prostych sposobów, które pomogą Ci stwierdzić czy wszystkie potrzeby żywieniowe dziecka są zaspokajane.

  • Zarówno Ty jak i Twoje dziecko czujecie się komfortowo podczas karmienia.
  • Dziecko je chętnie, ale spokojnie.
  • Ręce i dłonie dziecka są bardziej rozluźnione po karmieniu.
  • Zmieniasz trzy lub więcej brudne pieluchy każdego dnia przez pierwsze cztery do sześciu tygodni.
  • Twoje piersi są bardziej miękkie i mniej pełne po karmieniu.
  • Twoje dziecko przybiera na wadze co najmniej 0,03 do 0,04 kg każdego dnia, przez pierwsze trzy miesiące.

Utrzymywanie odpowiedniego poziomu energii

Karmienie piersią wymaga od kobiety spalania większej ilości energii. Potrzebujesz około 500 kalorii więcej każdego dnia, aby utrzymać produkcję mleka na odpowiednim poziomie. Wykorzystuj te kalorie mądrze, dodając pokarmy bogate w składniki odżywcze do Twojej diety. Oto kilka zdrowych, szybkich w przygotowaniu przekąsek:

  • Pełnoziarniste suchary z serem o obniżonej zawartości tłuszczu i pokrojonym w plasterki pomidorem lub świeżymi owocami.
  • Jogurt lub koktajl owocowy
  • Jajko na twardo lub pół kanapki z sałatką z tuńczyka.
  • Mieszanka migdałów lub orzechów włoskich i suszonych wiśni bądź żurawiny.

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.