Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Szkoła żywienia dla mamy i dziecka - udostępnij
X
Czy wiesz, że?
Poznaj

Czy wiesz, że?

 

Preferencje smakowe dzieci kształtowane są jeszcze przed ich narodzinami.

 

Smaki pożywienia spożywanego przez matkę, takie jak czosnek, curry, anyż, banan oraz wanilia przenoszone są do łożyska i płynu owodniowego. Wystawia to dzieci na różne smaki, kiedy wciąż znajdują się w macicy.

 

W podobny sposób smaki pożywienia karmiących piersią matek przedostają się do ich mleka. Smaki te kształtują przyszłe preferencje żywieniowe dzieci. W wyniku tak wczesnego wystawienia na różnorodność smaków, niemowlaki karmione piersią przyzwyczajają się do nowych pokarmów szybciej niż niemowlaki karmione mlekiem modyfikowanym. Jest również prawdopodobne, że na dalszych etapach rozwoju będą one preferować niektóre ze smaków poznanych podczas karmienia piersią.