Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CSS - kafelki

Article - udostępnij
X
Niemowlak w kuchni

Nestlé – skarby ukryte w zbożach

W małych ziarenkach zbóż kryją się prawdziwe skarby! W Nestlé doskonale o tym wiemy, dlatego przygotowaliśmy nową linię kaszek dla niemowląt. Dzięki niej Twój maluszek może wypróbować aż 8 rodzajów zbóż. Poznaj nasze pyszne propozycje i odkryj razem z dzieckiem „Skarby Zbóż”!

poniedziałek, 10.06.2019

Produkty zbożowe są tak samo ważnym elementem diety jak warzywa i owoce. Małych ziarenek nie może zabraknąć również w jadłospisie niemowlaka. W rozszerzaniu diety maluszka doskonale sprawdzi się nowa linia kaszek Nestlé „Skarby Zbóż”.

Zboża w diecie niemowlaka

Głównym składnikiem zbóż są węglowodany złożone. To znakomite źródło energii. W niepozornych ziarenkach kryje się również białko roślinne, błonnik pokarmowy, cenne witaminy oraz składniki mineralne potrzebne każdemu małemu odkrywcy, który intensywnie się rozwija i rośnie.

W diecie niemowlaka pierwsze zboża pojawiają się najczęściej w delikatnych kleikach i kaszkach na bazie bezglutenowego ryżu lub kukurydzy. Kiedy dziecko oswoi się już z ich smakiem, śmiało możesz zacząć mu podać kaszki zbożowe, które zawierają gluten. Można wprowadzać je do jadłospisu maluszka w 5. miesiącu życia.


Schemat żywienia niemowląt określa, że produkty zawierające gluten należy wprowadzić do diety dziecka przed skończeniem roczku. Podobnie jak w przypadku innych produktów uzupełniających, powinno mieć to miejsce nie wcześniej niż przed końcem 4. miesiąca życia.

Zboża zawierające gluten – czy trzeba się ich bać?

Gluten jest naturalnym składnikiem niektórych zbóż np. żyta, pszenicy i jęczmienia. Budzi jednak wśród rodziców mnóstwo pytań i wątpliwości. Spokojnie, nie ma się czego bać! Warto podawać maluszkowi zboża zawierające gluten, bo dzięki temu jego dieta będzie ciekawsza i bardziej urozmaicona. U większości dzieci gluten nie wywołuje żadnych niepokojących objawów. Wystarczy, że zachowasz czujność, kiedy podajesz dziecku ten składnik i będziesz obserwować, jak maluszek toleruje go w swojej diecie.

Nowość od Nestlé – kaszki „Skarby Zbóż”

Wprowadzanie kaszek zbożowych możesz rozpocząć już po 4. miesiącu, podając maluszkowi Kaszkę mleczną pszenno-owsianą „Owsiankę” lub Kaszkę mleczną „Mannę”. Produkty sprawdzą się np. jako łagodny sposób na wprowadzenie glutenu do diety dziecka czy pomysł na pyszne i sycące śniadanko. Kiedy maluszek skończy 6 miesięcy, zaserwuj mu kolejne propozycje z serii „Skarby Zbóż”. Do wyboru są jeszcze:

Kaszki „Skarby Zbóż”


Kaszki „Skarby Zbóż” przyrządzisz bez gotowania, w zależności od rodzaju dodając jedynie mleko lub wodę. Dokładny sposób przygotowania produktu znajdziesz na opakowaniu. Każda kaszka zawiera witaminy oraz żelazo, ważne dla rozwoju poznawczego Twojego dziecka i prawidłowego funkcjonowania jego układu odpornościowego. Ten pełnowartościowy posiłek nie tylko pomoże Ci wprowadzić gluten do diety maluszka, ale przede wszystkim urozmaici jego jadłospis.

 

Poznaj bliżej zboża glutenowe, które dodaliśmy do kaszek Nestlé

Pszenica jest jednym z najdłużej uprawianych zbóż i głównym źródłem białka roślinnego w diecie dzieci i dorosłych na całym świecie. W jadłospisie niemowląt występuje często jako delikatna, drobno zmielona, lekkostrawna kaszka manna. 

Orkisz to jedna z odmian pszenicy. Uprawiany jest przez człowieka już od prehistorii. Orkisz zawiera żelazo ważne dla odporności i funkcji poznawczych oraz cynk istotny dla wzrostu dziecka.

Owies ma wśród zbóż najwyższej jakości białko. Produkty na jego bazie idealnie sprawdzają się na śniadanie w formie sycącej owsianki chętnie jedzą je zarówno dorośli, jak i dzieci, oczywiście jeśli dopasujemy ją do ich wyjątkowych potrzeb.

Żyto charakteryzuje się głębokim, wytrawnym smakiem. Chętnie wykorzystywane jest do wypieku pieczywa. Stosuje się  wtedy zjawisko fermentacji mlekowej, która pomaga zwiększyć przyswajalność składników odżywczych zawartych w ziarenkach żyta.

Ryż jest bezglutenowym zbożem bardzo popularnym w Azji. Jest lekkostrawny, a dodatkowo rzadko uczula, więc idealnie sprawdza się jako składnik pierwszych kleików i kaszek. W ten sposób łagodnie wprowadza maluszka w świat produktów zbożowych.

Jęczmień to zboże o długiej historii, znane było już starożytnym Grekom. Ludzie na początku zbierali dziko rosnący jęczmień, z czasem zaczęli go sami uprawiać. Wprowadzenie go do diety dziecka w postaci kaszki pomaga mu poznać nowy smak.

Kukurydza była uprawiana już 7 tysięcy lat temu. Zboże to było podstawą diety Azteków, a przez wiele plemion amerykańskich uznawana była wręcz za świętą żywność. Do Europy ziarenka kukurydzy przywiózł Krzysztof Kolumb.

Pszenżyto to połączenie pszenicy i żyta. Ziarenka tego zboża łączą więc w sobie zalety obu gatunków, z których powstało. Najpopularniejsza odmiana pszenżyta na świecie, „Lasko”, wyhodowana została w Polsce.

Naturalny smak bez dodatku cukru

Kaszki z linii „Skarby Zbóż” nie zawierają dodatku cukru, dzięki czemu Twoje dziecko może już od najmłodszych lat cieszyć się naturalnym smakiem zbóż. Znajdziesz w nich wyłącznie cukry naturalnie obecne w składnikach, głównie zbożach. Różnorodność smakowa kaszek sprawia, że skomponowanie pysznego, zbożowego jadłospisu jest bardzo łatwe. Wiemy, że mały, wrażliwy brzuszek Twojego dziecka ma wyjątkowe potrzeby, dlatego stworzyliśmy kaszki zbożowe Nestlé, które pomogą Ci je zaspokoić!

Wypróbuj z maluszkiem wszystkie warianty i sprawdź, która kaszka zbożowa będzie Waszą ulubioną. Smacznego!

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

Zarejestruj się!

Mamy oceniają tę treść na 0/5

Nadal nie znalazłaś tego
Czego szukasz?

Wypróbuj naszą nową wyszukiwarkę. Zawsze znajdziesz tam coś dla siebie.