Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Artykuł - udostępnij
X
dziecko-z-rodzicami-w-łanach-zbóż

Kaszki glutenowe i bezglutenowe. Jak wprowadzić gluten?

(1 opinia)

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka w odpowiednim momencie jest bardzo istotne. Poznaj odpowiednie do tego produkty - kaszki glutenowe i bezglutenowe.

poniedziałek, 03.10.2016

Zboża glutenowe i bezglutenowe

Zboża glutenowe i bezglutenowe od tysięcy lat są podstawą żywienia, a kaszki i kleiki zbożowe są jednym z ulubionych posiłków maluchów. Ze względu na zawartość węglowodanów, są dobrym źródłem energii dla dziecka, którego potrzeby energetyczne wraz z wiekiem rosną. Należy jednak pamiętać o tym, że dzieciom do 3. roku życia powinno podawać się tylko te kaszki, które są dla nich przeznaczone, takie jak kaszki i kleiki Nestlé.

 

Gluten w diecie niemowląt


Niektóre zboża zawierają gluten. Gluten to białko zapasowe wybranych gatunków zbóż, należy do grupy alergenów pokarmowych i u niektórych osób może wywoływać alergię lub też nietolerancję pokarmową. Z tego też względu wprowadzenie produktów zbożowych do diety dziecka powinniśmy rozpocząć od kaszek bezglutenowych, natomiast wprowadzenie produktów glutenowych do diety dziecka powinno odbywać się w ściśle określony sposób. 

zboża-glutenowe-i-bezglutenowe

Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?

Przygodę dziecka ze smakiem zbóż należy zainicjować nie wcześniej niż po skończeniu przez nie 4. miesiąca życia i nie później niż przed ukończeniem 6. miesiąca życia. Rozpocząć należy od zbóż bezglutenowych w postaci kleiku dla niemowląt (np. kleiku ryżowego lub kleiku kukurydzianego). Następnie, stopniowo można wprowadzać produkty glutenowe. Wiele mam zastanawia się od jakich produktów zacząć wprowadzanie glutenu do diety dziecka? Jakie kaszki glutenowe są najbardziej wskazane na początek? Otóż wprowadzenie glutenu najlepiej jest rozpocząć proponując dziecku kaszki zbożowe, np. kaszę mannę - jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Powinno to nastąpić nie wcześniej niż po skończeniu 4. miesiąca życia i nie później niż przed ukończeniem 6. miesiąca życia.

tradycyjne-produkty-uzupełniające-wykres

Kaszki glutenowe i bezglutenowe

 

Kleiki i kaszki Nestlé sprawdzają się także idealnie jako metoda na przyzwyczajanie malucha do nowych konsystencji. Dodaje się je bezpośrednio do wody, mleka lub innych posiłków i nie wymagają gotowania. Niektóre z nich mogą stanowić samodzielny posiłek, a inne doskonały dodatek do zagęszczania dziecięcych posiłków (tj. zupy jarzynowe, przeciery, musy) czyniąc je bardziej sycącymi i bardziej łagodnymi w smaku.

kleik-ryzowy-nestle

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!

Powiązane tematy
Opinie o artykule

Podziel się opinią

1 opinia