Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Article - udostępnij
X

Jak dbamy o jakość naszych kaszek?

(0 opinie)

Wszystkiego dowiesz się czytając ten artykuł.

piątek, 25.08.2017

Jak dbamy o jakość naszych kaszek?

  • Surowce, które trafiają do naszych kaszek, muszą spełniać normy nawet 2000 razy bardziej rygorystyczne niż w przypadku zbóż wykorzystywanych do produkcji żywności dla dorosłych.

  • Gotowa kaszka, zanim będzie dostępna dla rodziców i ich pociech, musi przejść nawet 700 różnych testów jakości.

Kaszki to pierwsze produkty zbożowe, które pojawiają się w diecie niemowlęcia – zgodnie z zaleceniami ekspertów, mogą być wprowadzane do jadłospisu już po 4. miesiącu życia dziecka. Tworzenie produktów dla tak małych konsumentów to wielka radość, ale również ogromna odpowiedzialność. Niedojrzały przewód pokarmowy dziecka jest niezwykle wrażliwy na jakość żywności, która do niego trafia, dlatego zarówno wykorzystywane do produkcji kaszek surowce, jak i cały proces produkcyjny, którym są poddawane, są pod naszą stałą kontrolą.

Zanim kaszka trafi do małego brzuszka, musi zatem przejść długą i niełatwą drogę.

 

1. Dobrze znamy surowce, z których powstają nasze kaszki

Wiemy, że warunkiem powstania najlepszej kaszki jest wykorzystanie wyłącznie najlepszych surowców, dlatego w ich poszukiwaniu nasi specjaliści docierają nawet do odległych części Europy.

 

Ryż, który trafia do naszych kaszek, uprawiany jest na słonecznym południu Europy – we Włoszech i Hiszpanii.

 

Wybieramy tylko te uprawy, które, troskliwie doglądane i prowadzone z wykorzystaniem najnowszej wiedzy, mogą dać najlepszy plon. Owocuje to zwykle wieloletnią współpracą z dostawcami, umożliwiającą regularną kontrolę prowadzonych upraw. Nasi agronomowie kilka razy w roku sprawdzają, czy ich stan zgodny jest z naszymi rygorystycznymi standardami i doradzają rolnikom, jakie zabiegi są konieczne i jak należy je prowadzić, by ostatecznie uzyskać najlepsze ziarna.

 

Zebrane latem z pól zboża poddawane są następnie wnikliwym testom jakościowym. Znając pochodzenie każdego ziarenka, dokładnie wiemy, jakim analizom należy je poddać, by jak najwięcej się o nim dowiedzieć i móc zdecydować, czy znajdzie się w naszej kaszce. Zboża, które trafiają do naszej fabryki, muszą regularnie przechodzić nawet 1000 testów jakości, podczas których sprawdzamy ich parametry mikrobiologiczne i sensoryczne, pozostałości metali ciężkich, pestycydów i inne cechy ważne dla ich jakości. W sumie, surowce wykorzystywane do produkcji kaszek poddawane są aż 2750 analizom, a każda partia surowca, by móc zostać wykorzystana do produkcji naszych kaszek, musi spełnić normy nawet 2000 razy bardziej rygorystyczne niż w przypadku żywności dla dorosłych.


Zboża, które trafią do naszych kaszek, przechodzą nawet 1000 testów jakości i spełniają normy do 2000 razy bardziej wymagające niż w przypadku żywności dla dorosłych.

 

Tylko surowce, które spełniają nasze najwyższe wymagania, mogą być wykorzystywane do produkcji kaszek.

 

2. Jak z dobrych surowców powstaje dobra kaszka?

Dopiero w chwili, kiedy mamy już pewność, że wszystkie ziarenka staną na wysokości zadania, co pozwoli nam uzyskać zdrową, bezpieczną dla małego brzuszka kaszkę, rozpoczynamy proces produkcji. Niezbędny jest do tego dobry przepis, czyli skomponowane przez naszych doświadczonych technologów, stale udoskonalane receptury. Gwarantują one, że każda porcja kaszki dostarczy dziecku składników odżywczych, których jego organizm potrzebuje do zdrowego wzrostu i rozwoju, a dodatkowo będzie maluchowi smakować.


By pomagać rodzicom właściwie zbilansować dietę ich dzieci, do naszych kaszek dodajemy witaminy i składniki mineralne, których według badań brakuje w diecie najmłodszych, m.in. żelazo.

 

Wartość odżywczą każdego produktu wnikliwie badamy i informację na jej temat umieszczamy na opakowaniu kaszki w postaci tabeli wartości odżywczej.

 

Zanim jednak do tego dojdzie, ma jeszcze miejsce cały proces produkcyjny, podczas którego surowce stają się kaszką. By mieć pewność, że zawsze przebiega on prawidłowo, także w tym przypadku jesteśmy czujni i gotowi w każdej chwili wychwycić nawet najdrobniejsze odstępstwo od naszych standardów. Jest to możliwe nie tylko dzięki nowoczesnej linii produkcyjnej, pozwalającej na sprostanie najwyższym normom czystości, ale także licznym próbom, które przechodzą kaszki w trakcie produkcji i już jako produkt gotowy.

 

To ludzie są najlepszą gwarancją jakości, dlatego dbamy, by każdy z naszych pracowników został odpowiednio przeszkolony i na linii produkcyjnej był czujnym strażnikiem, który szybko wychwyci ewentualną nieprawidłowość. Każdy z nich, przebywając na obszarz

To ludzie są najlepszą gwarancją jakości, dlatego dbamy, by każdy z naszych pracowników został odpowiednio przeszkolony i na linii produkcyjnej był czujnym strażnikiem, który szybko wychwyci ewentualną nieprawidłowość. Każdy z nich, przebywając na obszarze, gdzie powstają kaszki, zawsze jest też odpowiednio ubrany.

 

Dodatkowo, zautomatyzowana linia pozwala na bieżąco śledzić parametry przebiegu procesu, alarmując niezwłocznie po wykryciu jakiegokolwiek odstępstwa od przyjętych norm. Zapisy tych pomiarów później przechowujemy, by mieć możliwość sprawdzenia wstecznie, czy na linii wszystko przebiegało tak, jakbyśmy tego chcieli.

 

W czasie podróży przez linię produkcyjną, surowce są przesiewane i sprawdzane przez kolejne typy niezwykle czułych zabezpieczeń. Gotowa kaszka, zanim trafi do opakowania, przechodzi dodatkowo przez sito o bardzo drobnych oczkach. Kolejnym zabezpieczeniem jest pakowanie produktu w tzw. atmosferze ochronnej, co uniemożliwia rozwój drobnoustrojów wewnątrz opakowania. Później zamknięta hermetycznie torebka z kaszką przechodzi jeszcze przez ostateczną fazę kontroli na linii produkcyjnej.

 

Sita o coraz drobniejszych, nawet kilkumilimetrowych oczkach, przez które przesiewamy kaszki, gwarantują, że do opakowania nie trafi nic poza składnikami jej receptury.

Sita o coraz drobniejszych, nawet kilkumilimetrowych oczkach, przez które przesiewamy kaszki, gwarantują, że do opakowania nie trafi nic poza składnikami jej receptury.

 

Z każdej partii gotowego produktu pobiera się losowo próbki, które następnie trafiają do laboratorium. Wykonywane są tam liczne analizy jakościowe, m.in. mikrobiologiczne, fizyko-chemiczne i testy sensoryczne – w sumie gotowa kaszka przechodzi ich nawet 700. Pozytywny wynik badań jest warunkiem wypuszczenia produktu w świat, by mógł wreszcie zacząć spełniać swoją rolę – zaspokajać wielkie potrzeby małych brzuszków. Te partie produktu, które egzaminu nie zdadzą, nigdy nie trafią do sklepów.

 

Stawiane gotowym kaszkom wymagania są zaś dość wysokie – w przypadku naszych kaszek dla niemowląt wymagania mikrobiologiczne są nawet 1 000 razy bardziej rygorystyczne niż w przypadku produktów przeznaczonych dla dorosłych.

 

Od 150-ciu lat tworzymy dla najmłodszych kaszki, których bezpieczeństwo i wysoka jakość wynikają nie tylko z wymogów stawianych w tym zakresie przez przepisy prawa, ale przede wszystkim z troski o zdrowie i dobrą przyszłość dzieci, których rodzice sięgają po nasze produkty. Zaufanie, którym nas w ten sposób darzą to dla nas powód do dumy, ale także najsilniejsza motywacja, by, stale podążając za najnowszą wiedzą, każdego dnia podnosić standardy coraz wyżej i wyżej.

 

Rodzice, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej na temat jakości naszych kaszek, mogą skontaktować się z Centrum Informacji dla Rodziców dzwoniąc pod numer 801 333 000.

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!

Powiązane tematy
Opinie o artykule

Podziel się opinią

0 opinie