Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Artykuł - udostępnij
X
mama-karmiąca-piersią.jpg

Dieta matki karmiącej piersią. Co jeść, a czego nie można?

 

Zbilansowana dieta matki karmiącej piersią  pomaga w laktacji oraz chroni kobietę przed niedoborami witamin i minerałów. Co jeść, a co jest zabronione?

piątek, 18.03.2016

Dieta mamy karmiącej: jak odżywiać się po porodzie?

Za przyczyną instynktu macierzyńskiego w okresie karmienia piersią na pierwszym miejscu stawiasz potrzeby swojego dziecka. A czy zastanawiałaś się nad tym, co jeść podczas karmienia piersią? Nie powinnaś zapominać o sobie – zacznij zwracać szczególną uwagę na to, jak wygląda Twoja dieta po porodzie i co jesz karmiąc piersią. Sposób odżywiania podczas laktacji równie istotnie wpływa bowiem na Twój stan zdrowia, jak i stan zdrowia Twojego dziecka. Musisz mieć przecież odpowiednie pokłady energii i sił, by nie tylko wykarmić malucha, ale też odpowiednio się nim zaopiekować, pogodzić jego wychowanie z innymi obowiązkami i nade wszystko czerpać radość z macierzyństwa. Nie zapominaj także o tym, że poza prawidłowym odżywianiem bardzo duży wpływ na produkcję pokarmu mają:

  • pozytywne nastawienie
  • uregulowany tryb życia
  • sen i odpoczynek
  • pobyt na świeżym powietrzu

 

Dieta laktacyjna: ile należy jeść?

W okresie karmienia piersią Twoja dieta ma podwójne znaczenie, co wcale nie oznacza, że powinnaś jeść „dla dwojga”. Naturalnie w czasie laktacji Twoje zapotrzebowanie energetyczne i apetyt rosną, a ma to związek z nową funkcją organizmu - wytwarzaniem pokarmu. Jak wygląda dieta laktacyjna i jakich zasad powinnaś przestrzegać? W tym szczególnym okresie powinnaś dostarczyć sobie wystarczająco dużo pożywienia, żeby zaspokoić dodatkowe potrzeby związane z karmieniem piersią, ale przy ustalaniu wysokości zapotrzebowania powinnaś uwzględniać także swój wiek i stan odżywienia (niedożywienie, nadwagę lub otyłość) oraz poziom aktywności fizycznej. Normy żywienia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia przewidują zwiększenie kaloryczności posiłków u kobiet karmiących piersią o ok. 500 kcal w stosunku do normalnego sposobu żywienia sprzed ciąży.   W praktyce odpowiada to średnio jednemu dodatkowemu posiłkowi w ciągu dnia.

 

Jaka powinna być dieta matki karmiącej?

Twój jadłospis w okresie karmienia powinien opierać się o zasady diety racjonalnej - jest to gwarantem utrzymania dobrego stanu zdrowia oraz wytwarzania wystarczającej ilości pokarmu o dobrej jakości. Dieta powinna zawierać nie tylko odpowiednią ilość kalorii, ale przede wszystkim odpowiednią ilość składników odżywczych. Urozmaicona dieta (zawierająca produkty z wszystkich grup) zapewni Twojemu dziecku różne smaki Twojego mleka.. Dzięki temu ssąc pokarm maluch oswoi się z różnymi doznaniami smakowymi, a to z kolei zwiększa szansę, że na etapie rozszerzania diety chętniej sięgnie po nowo wprowadzane produkty.

 

Czy w trakcie karmienia piersią można się odchudzać?

W trakcie karmienia piersią nie powinnaś stosować diety redukcyjnej (odchudzającej) ani eliminacyjnej bez wyraźnych wskazań lekarskich. Nie myśl na razie o powrocie do dawnej figury, gdyż wszelkie próby odchudzania osłabią Twój organizm, a zbyt gwałtowna utrata masy ciała spowoduje zmniejszenie ilości produkowanego przez Ciebie mleka i spadek jego jakości. Stosowanie diety eliminacyjnej ma uzasadnienie tylko w przypadku rozpoznanej alergii pokarmowej u dziecka. Dowiedz się jak sobie radzić na diecie eliminacyjnej.

 

Jak powinna wyglądać dieta matki karmiącej?

Dieta mamy karmiącej piersią powinna być oparta pełnowartościowych produktach, bogatych w niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać, aby w jadłospisie mamy karmiącej znalazły się potrawy lekkostrawne, świeżo przyrządzone (nieodgrzewane). Należy postawić na świeże produkty oraz dobrej jakości. Zadbaj o urozmaicony jadłospis składający się z 5-6 małych posiłków - jedz co 3-3,5 godziny.

 

Jadłospis matki karmiącej piersią

W jadłospisie mamy karmiącej powinny się znaleźć produkty bogate w witaminy i niezbędne składniki odżywcze. Układając codzienne menu pamiętaj o tym, że karmiąc piersią Twój organizm ma większe zapotrzebowanie m.in. na białko czy dobrej jakości tłuszcze. Dołącz do swojego jadłospisu:

  • węglowodany złożone stanowią bazę diety (węglowodany powinny dostarczać 55-60% z ogólnej puli kalorii w diecie)
  • zwiększona ilość białka (ilość energii pochodzącej z białka to 15-20% z ogółu dostarczanych kalorii)
  • przewaga białka zwierzęcego nad roślinnym (60:40%)
  • dobrej jakości tłuszcze (25%) (oleje roślinne, oliwa, ryby, nasiona słonecznika/dyni, masło)
  • zwiększona ilość płynów (2,5-3 litra)
  • zioła poprawiające trawienie (koperek, bazylia, natka pietruszki)
  • zwiększona ilość witamin i składników mineralnych (warzywa, owoce)
  • zwiększona ilość wapnia (np. mleko, ser żółty, jogurt naturalny, migdały, sezam, jarmuż, suszone figi)
  • zwiększona ilość żelaza (np. chude mięso, jaja, suszone morele, nasiona roślin strączkowych)
  • zwiększona ilość witaminy D (np. ryby, masło, żółtko jaja)
  • zwiększona ilość witaminy A (np. masło, marchew, dynia, brokuł)
  • zwiększona ilość witaminy C (np. czarna porzeczka, cytrusy, brukselka, pomidor, truskawki)
  • zwiększona ilość witamin z grupy B (np. ciemny chleb, kasze, groch, zielone warzywa, migdały, jajka, drób, mleko)

Dieta laktacyjna: na jakie produkty należy uważać?

W trakcie karmienia piersią nie powinnaś myśleć kategoriami „czego nie jeść”, ale „jak jeść smacznie i zdrowo, aby zapewnić dziecku dobry start w przyszłość”. Narzucenie sobie zbyt wielu ograniczeń może bowiem doprowadzić do frustracji i spowodować, że zaczniesz myśleć o odstawieniu dziecka od piersi. Owszem, istnieje grupa produktów, na które trzeba uważać w trakcie karmienia, aby zaoszczędzić maluchowi „niepotrzebnych wrażeń”, co wcale nie oznacza, że musisz wyrzec się ich wszystkich. Obserwacja malucha i kontrola diety będzie w tym przypadku nieoceniona. Jeśli zobaczysz wyraźny związek między jakimś składnikiem diety, a samopoczuciem dziecka, będzie to sygnał, by zrezygnować z tego produktu. 

 

Jadłospis karmiącej mamy: czego nie jeść lub ograniczyć karmiąc piersią?

Karmiąc piersią powinnaś ograniczyć takie produkty jak:

  • mocna kawa i herbata
  • słodkie napoje gazowane i napoje energetyczne
  • żywność typu fast-food
  • produkty ciężkostrawne i smażone
  • nadmiar cukru
  • słone przekąski
  • produkty o wysokim stopniu przetworzenia
  • produkty będące źródłem tłuszczów trans
  • wędzone ryby i wędliny
  • substancje konserwujące, sztuczne barwniki i aromaty
  • produkty wzdymające (warzywa kapustne: kapusta, kalafior, brukselka, fasola, groch, cebula, czosnek, grzyby, czereśnie)
  • produkty, które zmieniają smak i zapach mleka matki (czosnek, cebula)
  • ostre przyprawy (np. pieprz, papryka, chilli)
  • surowe mięso i surowe ryby (tatar, sushi)
  • dania z surowymi jajkami (tatar, kogel-mogel, tiramisu)
  • sery z niepasteryzowanego mleka (ser pleśniowy, oscypek, ser feta)
  • owoce morza (krewetki, kalmary, małże itp.)

 

Alkohol wyeliminuj ze swojej diety zupełnie, aż do momentu zakończenia karmienia piersią.  

 

Czytaj dalej

Dołącz do Programu Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

Pozwól nam wspierać Cię naszą wiedzą i doświadczeniem na poszczególnych etapach rozwoju Twojego malucha!

  • Zdobywaj wiedzę
  • Korzystaj z narzędzi interaktywnych
  • Testuj produkty
  • Śledź aktualne promocje

Zarejestruj się!

Powiązane tematy
Opinie o artykule

Podziel się opinią